Щодо якості документації з питань охорони праці, що надаються підприємствами - замовниками на експертизу Друк

Основною метою, що ставиться перед експертами, є складання якісного висновку експертизи. Лише за дотримання таких умов можливо отримати об'єктивну оцінку спроможності підприємства виконувати роботи та експлуатувати обладнання підвищеної небезпеки із дотриманням вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці.

Перш за все це спостерігається при проведенні оцінки малих та середніх (за штатною чисельністю працівників) підприємств м. Києва та Київської області, що виконують роботи та експлуатують обладнання підвищеної небезпеки. Найчастіше незадовільний стан документації, що надається на експертизу, є прямим наслідком недостатнього рівня кваліфікації фахівців з охорони праці, які представляють інтереси згаданих підприємств.

 

Одними з найпоширеніших недоліків, що виявляються експертами під час оцінки наданої документації, є наступні:

-         положення та інструкції з охорони праці не переглядаються згідно встановлених термінів, або взагалі розробляються на підставі нормативних документів, що втратили чинність;

-         прострочені терміни дії посвідчень перевірки знань з питань охорони праці та відповідних правил;

-         організаційно-технічна документація має формальний характер - не в повному обсязі відображається стан охорони праці на конкретному підприємстві;

-         не проводяться медичні огляди працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки, або працюють в небезпечних умовах праці тощо.

 

На перший погляд «папірці» не можуть травмувати людину праці, але вони є відображенням стану охорони праці на підприємстві, що найчастіше підтверджується під час обстеження підприємств.

 

Доволі часто представники підприємств по різним причинам (отримання ліцензії, підписання контракту, участь в тендері, застава майна) звертаються з проханням прискорити проведення експертизи. Ми завжди йдемо на зустріч замовнику, але, незадовільний стан документації, що надається на експертизу, не дозволяє надати позитивний висновок в бажані строки. Нажаль рівень фахівців з охорони праці, або представників підприємств, які уповноважені керівництвом займатися цим питанням, доволі часто виявляється дуже низьким, що не дозволяє їм оперативно усунути ті зауваження, що були надані експертом.

 

Виходячи з досвіду проведення експертних робіт хочеться звернути увагу наших замовників на факти залучення різного роду посередників між підприємствами та експертним центром. Деякі юридичні фірми виконують послуги з оформлення, підготовки документів з питань охорони праці, взагалі не маючи у складі фахівців з технічною освітою, а також не маючи фахівців, що пройшли відповідне навчання з питань охорони праці. Як результат такої діяльності, негативний висновок експертизи, дарма витрачені гроші та час.

 

Також актуальною є проблема з наявністю експлуатаційної документації на обладнання підвищеної небезпеки. Доволі часто закуповується обладнання вартістю в десятки, сотні тисяч гривень без відповідної експлуатаційної документації (паспортів, керівництв з експлуатації тощо). Звісно, що за таких обставин, про позитивний висновок експертизи щодо спроможності підприємства експлуатувати дане обладнання із дотриманням вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки не може йти і мови. Постає питання, а куди дивились відповідні служби та фахівці?

 

У підсумку хотілось би звернути особливу увагу керівників підприємств, на наступне:

Згідно Закону України «Про охорону» праці ст. 15 служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю. Тому і якість роботи служби охорони праці може перевірити тільки роботодавець. Система управління охороною праці на підприємстві є складовою частиною системи управління підприємством. Тому і увага керівника підприємства необхідна в цьому питанні. Не зайвим для роботодавця буде перевірка планів роботи служби, чи є взагалі вони в наявності та не передруковуються вони з кварталу в квартал. Чи складаються приписи службою і також чи перевіряється їх виконання. Нажаль, з різних причин керівники підприємств не завжди приділяють достатньо уваги питанням охорони праці. А дарма, підлеглі завжди відчувають увагу керівництва до будь – якого питання, якщо керівник займається питаннями охорони праці на підприємстві, то і ставлення до цих питань на підприємстві буде на достатньому рівні.

 

Заступник начальника ДП "КЕТЦ"
Трохін Д.Ю.
 

ДП "КЕТЦ" © 2000-2022
Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.