До уваги замовників експертизи імпортного обладнання для виробництв АПК. Друк
Доволі часто на виробництвах агропромислового комплексу (особливо в харчовій і переробній промисловості) використовується імпортне обладнання підвищеної небезпеки. Експертиза такого обладнання здійснюється з урахуванням його відповідності вимогам нормативно-правових актів з охорони праці, національнихта міждержавних стандартів, а також європейських і міжнародних стандартів гармонізованих в Україні та Директив Європейського Співтовариства передбачених ДСТУ EN 292-2-2001.

 

В більшості випадків це високопродуктивне обладнання безпечне при умові дотримання вказівок експлуатаційної документації. Така документація крім призначення обладнання, його складу, принципу роботи та основних характеристик подає: інформацію про пристрої безпеки і їх використання; вказівки безпеки під час транспортування, монтажу, вводу в експлуатацію, виконання технологічного процесу, очищення (санітарної обробки), технічного обслуговування та ремонту; електросхеми (в необхідних випадках пневмосхеми і гідросхеми). Прикладом такого високотехнологічного обладнання може служити застосування ДП ВАТ «Київхліб» Хлібокомбінат №10 лінії нарізування та пакування хліба в складі машини для нарізування хліба «Selestra 30» та пакувального автомата GBK 220 виготовлених в 2007р. фірмою «Georh Hartmann Maschinenbaum GmbH» (Німеччина).

 

Крім інструкцій з охорони праці щодо використання технологічного обладнання, ряд підприємств (ДП ВАТ «Київхліб» Хлібокомбінат №10, ЗАТ «Маріупольська кондитерська фабрика», тощо) в доповнення до експлуатаційних документів розробляють, затверджують і вводять в дію інструкції з експлуатації, які використовуються під час технічного обслуговування та ремонту конкретних механізмів, що сприяє підвищенню рівня безпеки цих підприємств.

 

В той же час окремі підприємства втратили частково (повністю) або отримали від заводів-виготівників (посередницьких організацій, попередніх власників) некомплектну експлуатаційну документацію, що утруднює безпеку під час використання відповідного обладнання і унеможливлює позитивні результати експертизи. Найбільш часто таке спостерігалося на підприємствах з іноземними інвестиціями (ТОВ «Віта Україна», ПІІ «Майський чай» ТОВ, ВАТ «ВІММ-БІЛЛЬ-ДАНН Україна», тощо). Такі підприємства мають бути зацікавленими в виправленні згаданих недоліків.

 

Експерт технічний з промислової безпеки
техніки і технологій в виробництвах
агропромислового комплексу
В. І. Пономаренко
 

ДП "КЕТЦ" © 2000-2022
Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.